top of page

AUGUST 12, 2023
24, 12, 7 Hours

SOUTH BAY 24 LOGO.png
SOUTH BAY

24 Hours in the South Bay

The South Bay 24 and South Bay Mini is BACK!! The Endurance Race Series is excited to once again be hosting this one off Ultra event in South Bay San Diego. 

The 2nd annual event has found an official home at Montgomery Waller Community Park in San Diego. The park is located just a few miles from Imperial Beach and Chula Vista. The course will feature a 1.3-mile loop course with a combination of Trail, Grass and Bike Path. 

 

NEW RACE OPTIONS IN 2023:

  • 7 HOUR OPTION. RUNNERS CAN CHOOSE TO RUN FROM 12PM-7PM OR 12AM-7AM

  • 12 HOUR (EARLY OPTION). 

ADDITIONAL FEATURES:​​

  • RUNNER CAMPSITE AREA (RUNNERS CAME BEGIN SETTING UP AT 530AM)

  • BBQ LUNCH FOR ALL RUNNERS (1PM-2PM)

  • HAPPY HOUR FOR ALL RUNNERS (6PM-7PM)

    • BEER AND SELTZERS​

  • COSTUME CONTEST (DETAILS BELOW)

  • FREE TRUCKER HAT FOR ALL RUNNERS

  • FINISHER MEDALS 

  • BELT BUCKLES FOR ALL 100 MILE FINISHERS

*Please note this event is NOT a part of the Sunshine Series

RACE DETAILS:

RACE LOCATION: Montgomery Waller Park (North Parking Lot)

RACE ADDRESS: 3043 Palm Ave, San Diego, CA 92154

                        

RACE DATE: August 12, 2023

RACE PARKING: 

Onsite in the park (next to start line)

RACE OPTIONS: 

  • 24 Hour (7AM- 7AM)

  • 12 Hour (7AM-7PM)

  • 12 Hour (7PM- 7AM)

  • 7 Hour (12PM-7PM)

  • 7 Hour (12AM-7AM)

*Why do 7 hours? This allows runners to finish at a similar time to

other time options.

NUMBER OF LAPS NEEDED FOR 100 MILES:  77 LAPS

PACKET PICKUP:  Race Day Packet Pickup Only

FAQ's: Please Click HERE

RUNNER AND PACER DETAILS:

RUNNER INFO: 

  • RUNNER HQ- Based on the current event setup. All runners will have the option of setting up a tent/campsite in the grass OR use their vehicle as a "campsite". All Runners will be able to set up their own tent area for sleeping, food, and hydration in the dedicated grass area.  

  • Runner HQ will be directly next to the Course. 

  • 1 Aid Station on the course. Runners will be able to fill up as much as they need to. Aid Station will include the following:​​

    • electrolytes​

    • water

    • Spring Energy

    • Sandwiches

    • Snacks

    • Sodas

    • Much More

  • Registration will include:

    • Lunch (served from 1pm- 2pm)​

    • South Bay Finisher's Medal

    • South Bay Branded Trucker Hat

    • Belt Buckle (Runners must reach 100 miles)

    • Top 3 Overall Awards in 24 Hour and 12 Hour categories (1ast place overall in 7 hour)

    • Race Photos

  • Course closes at 7am, you must START your last lap by 7am. 

south bay hats.png

PACER INFO: 

  • All race participants are allowed to have as many pacers as they want but can only have1pacer on course at a time.

  • Pacer must wear Pacer Bib at all times while on course

  • Pacer Check-in begins at 715pm

  • All pacers must sign a waiver upon checkin

  • Pacer hours begin at 8pm

  • Pacer hours end at the conclusion of the race (7am)​​

RUNNER BBQ AND HAPPY HOUR:

BBQ LUNCH:

  • The ERS will provide all runners with a BBQ lunch from 1pm-2pm.

  • BBQ will include a Meat and Vegan/Vegetarian option

  • Snacks and Drinks (non-alcoholic) 

HAPPY HOUR:

  • Well... yes its just as you think... Beer and Seltzers will be available to runners and pacers

  • Take a break from the run, and have a little fun, or don't and watch a few of your run friends relaxing

  • Happy Hour- 6pm-7pm

COSTUME CONTEST:

We saw some great costumes in 2022, so this year we want to continue the fun, but this time award those runners or pacers with the best costume. 

  • Top 3 best costume awards (judged by onsite ERS staff)

    • GC's from ERS sponsors​ or other ERS gear.

  • Costumes can be worn at any given time but must be worn for a minimum1 full lap. 

  • Runners can be awarded for only 1 costume.

  • More details announced soon. 

SCHEDULE:

6:00AM- REG TENT OPENS

7:00AM- 24 HOUR STARTS 

7:00AM- 12 HOUR STARTS

12:00PM- 7 HOUR STARTS

7:00PM-  12 HOUR  STARTS 

8:00PM-   PACERS 

12:00AM- 7 HOUR STARTS

7:00AM- COURSE CLOSES 

7:15AM- AWARDS BEGIN

7:30AM- EVENT CLOSES

*Schedule subject to change

SOUTH BAY_edited.jpg

PAST RESULTS:

2022

2023

2023 WINNERS

24 HOUR (Male)

Zerek Zimmerman: 81 Laps

Ed Ettinghausen: 79 Laps

Marco Leyna: 77 Laps

24 HOUR (Female)

Kim Elliot: 53 Laps*

Courtney Hughes: 53 Laps

Mary Herd: 51 Laps

*Won by fastest time to reach lap number

2023 WINNERS

12 HOUR (Male)

Hannibal Smith: 46 Laps

John Tomal: 41 Laps

Kevin Collins: 39 Laps

12 HOUR (Female)

Regina Peters: 44 Laps

Brittney Poor: 40 Laps

Megan O'Dowd: 36 Laps

7 HOUR (Male)

John Twamley: 28 Laps

Carlos Cabchola: 27 Laps

Brendan King: 25 Laps

7 HOUR (Female)

Kelyn Curitomay: 26 Laps

Cristina Nessman: 25 Laps

Kim Garcia: 24 Laps

EVENT COURSE

COURSE TERRAIN: 50% DIRT, 40% GRASS, 10% BIKE PATH

COURSE TYPE: LOOP COURSE

ELEVATION GAIN: 65 FT/ LOOP

MAJOR HILL CLIMB(S): N/A

AID STATIONS: 1ON COURSE

COURSE LINK: HERE

Subscribe to the
ERS News...

Thanks for submitting!

bottom of page